Trots att Norge inte är medlem i EU gäller din svenska bilförsäkring som vanligt. Detta har att göra med att landet är med i EES, det Europeiska ekonomiska samarbetsområdet. Det enda kravet är att du har en giltig trafikförsäkring då det inte finns något behov av ett Grönt Kort.
Grundkravet är att du har ett körkort vilket även kan behöva visas upp vid anmodan. Precis som de flesta andra nordiska länder så tillämpar Norge krav på ansvarsförsäkring, men det finns däremot inga regler kring halv- eller helförsäkring.
Har du en trafikförsäkring från ditt försäkringsbolag så får du trafikera fordonet i Norge. Vi rekommenderar dock att du kontrollerar giltighetstiden på din bilförsäkring om du ämnar vara utomlands en längre period. Det är nämligen så att de inte gäller tills vidare utanför Sverige.
Ja, det får man. Det finns däremot en del regler som kan vara bra att veta om när det gäller veckopendling eller arbetsresor. Här nedan finner du alla villkor i detalj:
Observera: Om du vistas tillfälligt har du rätt att köra svensk bil i Norge upp till 2 år. Däremot krävs ett tillfälligt körtillstånd för det andra året.
Försäkringsbolag som Trygg Hansa, Folksam, Hedvig och Länsförsäkringar meddelar på sina hemsidor att det Gröna Kortet inte krävs i Norge. De används enbart utanför norden vilket kan vara bra för dig att veta.
En viktig aspekt med bilresor till Norge är avgifterna som debiteras för vägtull. Dessa hittar du bland annat i Oslo där de kallas för bompeng, något som dessutom enbart kan betalas online. Vi rekommenderar att du registrerar dig hos EPC (Euro Parking Collection) redan innan du börjar åka.
Hastighetsgränserna i Norge ser ut enligt följande:
Notera: I Norge kan du hitta skyltar med överstruken hastighet som berättar för dig hur fort du får köra. I dessa fall visar de upp både 50 och 80, medan den sistnämnda har en röd linje som korsar siffrorna.
Det är viktigt att inte överträda hastighetsgränser i Norge. Landet har nämligen höga straffbelopp för dessa situationer, men du behöver också vara medveten om att dessa kan dyka upp i brevlådan vid ett senare tillfälle. Kör du alldeles för fort kan påföljden till och med bli fängelse.
I de flesta fall gäller den upp till 6 månader med samma skyddsnivå som i Sverige. Efter detta brukar du inte längre få ersättning för skador i andra länder, eller så nedgraderas bilförsäkringen till enbart en trafikförsäkring. Vårt tips är att kontakta ditt försäkringsbolag för att vara på den säkra sidan.
Transportstyrelsen meddelar på sin hemsida att du måste ha med registreringsbevis utomlands. Det gäller alltså Del 1.
Ja, men du måste förtulla fordonet.
Letar du bilförsäkring? Jämför och hitta bästa alternativet här.
Jämför Bilförsäkring