Vagnskadeförsäkring – Vad gäller?

Ett skydd mot vagnskador finns enbart med i en helförsäkring, eller i garantin för nya bilar. Har du en sådan kan du få ersättning för skador som uppkommit under trafikolyckor, yttre händelser, eller vid skadegörelse som repor eller lackskador.

I vanliga fall tecknar man inte en vagnskadeförsäkring för en gammal bil, men det är däremot inte helt otänkbart – särskilt om fordonet har ett högt värde. En ny bil omfattas däremot alltid av en vagnskadegaranti, oftast i 3 år från köpdatumet.

Vad täcker en vagnskadeförsäkring?

Du kan bland annat få ersättning för kollisioner, dikeskörning, eller när ett träd har blåst omkull på din bil. 

Här är en lista på de vanligaste momenten som ingår med en vagnskadeförsäkring:

  • Ersättning även vid olyckshändelser, kollisioner, parkeringsskada, transporter med bilfärja, med mera.
  • Ger täckning vid yttre händelser eller om bilen råkat ut för skadegörelse.
  • Gäller för bilens kaross och ersätter både plåt- och lackskador, trots att du råkat orsaka dem själv.
  • Försäkrar dig om du kör på ett vilt djur.
  • Ersätter skador som uppstår om du kör ned i ett dike, eller på en stolpe.
  • Du får ersättning även när du kolliderar med en annan bil, trots att du vållade skadan.

Det enda som inte täcks är delar med konstruktionsfel, eller om skadan skett på grund av rostande material.

Hur du tar reda på om du behöver en vagnskadeförsäkring

Allt beror på vilken bil du har och omfattningen av skyddet du önskar. Många skaffar en vagnskadeförsäkring för fordon som är 3 till 12 år gamla, eller om det gäller en ny importbil som saknar vagnskadegaranti.

När din bil får några år på nacken kan det bli dags att tänka på om försäkringen är värd kostnaden, framförallt då det kan räcka med en halvförsäkring. Detta gäller i synnerhet om värdet har sjunkit väsentligt.

Hur mycket ligger självrisken på för en vagnskadeförsäkring?

De flesta försäkringsbolag tillämpar belopp från 3 000 upp till 6 000 kr. Denna kan dock variera och beror även på storleken på självrisken du valt, om målet är att sänka din premie. Beroende på vilken försäkringsgivare du tittar på kan självriskerna variera en aning, särskilt när det gäller ett heltäckande skydd där vagnskadeförsäkringen ingår.

Du kan ofta välja mellan följande självrisker vid vagnskador:

  • 3 000 kr
  • 4 500 kr
  • 6 000 kr

Observera att det kan förekomma särskilda villkor om föraren är under 25 år. Då brukar självrisken öka med ytterligare 1 000 kr. Det kan även vara så att väldigt dyra bilar får en mycket högre självrisk, något du hittar hos en del försäkringsbolag. Då får du nämligen betala upp till 25 000 kr om bilen har ett marknadsvärde över 1,5 miljoner kr.

Självriskreducering vid vagnskada

En del försäkringsbolag erbjuder reducerade självrisker om du har tecknat tillägg hos dem. Då kan du få sänkta belopp på upp till 6 000 kr om du har en helförsäkring, eller 10 000 kr om du har vagnskadegaranti. Tilläggen kan exempelvis handla om djurkollisioner, eller händelser där skadegörelse uppstått.

Vagnskadegaranti gäller vid köp av ny bil

Vid nybilsköp från BMW, Audi, Kia, Skoda, Volvo och Tesla ingår nästan alltid en separat garanti för vagnskador. Då räcker det också med en halvförsäkring under åren som vagnskadegarantin är aktiv, något som resulterar i en lägre premie.

Vanligtvis gäller denna i 3 år, men perioden kan variera beroende på bilmodell och märke. Vagnskadegarantin skyddar däremot precis på samma sätt som vagnskadeförsäkringar, skillnaden är bara att de är tidsbegränsade och endast gäller för nya bilar.

De flesta bilproducenter samarbetar med försäkringsbolagen när de erbjuder denna typ av garanti, Toyota eller Lexus täcks för tillfället av Länsförsäkringar – medan BMW använder If som partner.

Håll koll på din vagnskadegaranti

Vagnskadegarantin ingår i köpet och gäller i de allra flesta fall i 3 år. Däremot kan det vara en god idé att kontrollera hur länge den täcker för just din bilmodell, något som framgår i köpeavtalet för fordonet. Då perioderna varierar kan du undvika problem genom att hålla koll på datumen så att du inte blir utan skydd. Efter 3 år kan du sedan komplettera bilförsäkringen med en vagnskadeförsäkring.

Försäkringsbolagen påminner dig oftast när din garanti går ut. En del av dem ger även garantier på detta, exempelvis Trygg Hansa. De påpekar dock att det alltid är ditt eget ansvar att hålla koll på garantitiden, men även att aktivera en ändring till helförsäkring.

Samlingsrabatter kan få ned ditt pris för bilförsäkringen

Även om en helförsäkring är dyrare än de andra alternativen kan du få ned din premie. Detta sker genom att samla alla dina olika försäkringar hos ett och samma bolag (tex. 10 % rabatt hos Folksam om du har både hem- och bilförsäkring via dem).

Tack vare rabatterna blir det billigare att fortsätta med skydd mot vagnskador, även om garantin för din nya bil har löpt ut. Tar du väl hand om fordonet kan det vara klokt att fortsätta med samma nivå av täckning, eller om du ämnar att sälja den vidare vid ett senare tillfälle.

FAQ

När behöver man vagnskadeförsäkring?

Det finns många olika skäl till denna nivå av försäkring. En del vill ha bilen i samma skick som när den köptes, medan andra anser att det är nödvändigt med ett heltäckande skydd. Efter att nya bilar blir äldre än 3 år behövs dessutom en vagnskadeförsäkring, om du ska ha samma villkor som ingår i vagnskadegarantin.

Varför ska man ha vagnskadeförsäkring?

Även här är det väldigt individuellt, men i de flesta fall handlar det om att man vill förlänga vagnskadegarantin när den löpt ut. En vagnskadeförsäkring är även delen som skiljer halvförsäkringar och helförsäkringar från varandra.

Hur länge gäller en vagnskadeförsäkring?

I de flesta fall gäller den i 3 år. Om du är osäker rekommenderar vi att du kontrollerar köpekontraktet och garantiavtalet för din bil. Perioderna kan också variera beroende på modell och märke, så det är viktigt att du håller koll på dem.

Senast granskad: 20 mars, 2023