ICA Kattförsäkring

array(0) { }
4.0/5
Bra
Maxersättning
60 000 kr
Karenstid
0-15 dagar
Lägsta/högsta självrisk
2 000 kr+15% och 3 000 kr+25%
Information om ICA Kattförsäkring
Pris: Individuellt
Rabatt: Kastrering av hane ger rabatt
Bindningstid: Årsavtal
Fast självrisk: 2 000 eller 3 000 kr
Rörlig självrisk: 15-25%
Självriskperiod: 130 dagar
Försäkringsnivåer: En basförsäkring
Tillägg: Livförsäkring
Mer information om ICA Kattförsäkring
Veterinärvårdsbelopp: 30 000 eller 60 000 kr
Ersättningsminskning: Nej
Kan tecknas fr.om: 6 veckor
Livförsäkring kan tecknas t.om: Beror på ras
Livförsäkring upphör: Fr.om det år din katt fyller 13 år
Dolda fel: Ja
Forl: Ja
Fri digital veterinärvård: Ja

Vårt omdöme om Ica Kattförsäkring

I Ica Kattförsäkring ingår ett stort antal skydd, som kan jämföras med de högre försäkringsnivåerna hos andra kattförsäkringar. Att behandlingskostnader mot FORL, en vanlig tandsjukdom hos katter, ingår är ett stort plus. Ett annat är att läkemedel och flera andra skydd omfattas upp till samma maxbelopp som veterinärvård.

För de flesta skydd krävs det att du har försäkrat katten senast vid fyra månaders ålder. Det gör att du får ut mest av försäkringen om du tecknar den tidigt i kattens liv. Däremot kan du teckna försäkringen när som helst även för äldre katter, och ersättningsbeloppet sänks inte när katten blir äldre.

Det du inte får med kattförsäkringen är flexibiliteten att själv kunna välja omfattning, utan Ica erbjuder bara ett alternativ oavsett vilken katt du har. Du får däremot välja vilken självrisk och maxersättning du vill ha, och kan på så sätt ändå styra vad priset blir på din försäkring.

Fördelar 

  • Ingen karenstid

  • FORL ingår

  • Läkemedel omfattas upp till valt maxbelopp

Nackdelar

  • Mindre flexibel än andra kattförsäkringar

Vad ingår i Ica Kattförsäkring?

Först och främst täcker kattförsäkringen kostnader för undersökningar och behandlingar hos veterinär. För detta skydd kan du välja mellan två olika maxbelopp: 30 000 eller 60 000 kronor per år. Den maxersättningen gäller även för receptbelagda läkemedel, dolda fel och flera andra behandlingar som försäkringen täcker.

Försäkringen täcker även behandling mot tandresorption, även kallat FORL, röntgenbehandling och cancerbehandlingar, för att nämna några saker. Försäkringsskyddet är alltså mycket omfattande, och motsvarar de högre försäkringsnivåerna hos andra bolags kattförsäkringar.

Tips! FORL drabbar cirka 60 procent av alla katter. Därför är det bra att välja en kattförsäkring där detta ingår.

Hos Ica Försäkring får du även fri tillgång till Firstvet, en veterinärtjänst på nätet, när du tecknar kattförsäkringen. Det innebär att du kan fråga om råd och få en första bedömning innan du bestämmer dig för att åka till veterinären eller inte.

Något att tänka på är att vissa skydd bara gäller om du har försäkrat katten innan den blivit fyra månader gammal. För FORL gäller däremot att katten ska ha varit försäkrad sedan före två års ålder.

Skydd som ingårIca Kattförsäkring
Veterinärvårdskostnader*

 

*Upp till valt maxbelopp.

Ingår
Receptförskrivna läkemedel*

 

*Upp till valt maxbelopp.

Ingår
Kejsarsnitt*

 

*Gäller om katten inte har behövt kejsarsnitt tidigare.

Ingår
Viss tandvård*

 

*Bettkorrigering, borttagning av mjölktänder och frakturer på mjölktänder. Bettkorrigering gäller om katten varit försäkrad sedan före fyra månaders ålder.

Ingår
Komplikationer vid kastreringIngår
Vissa ledsjukdomar*

 

*Gäller om katten varit försäkrad sedan före fyra månaders ålder.

Ingår
Plastikoperation*

 

*Gäller om katten varit försäkrad sedan före fyra månaders ålder.

Ingår
MR-röntgen och CT-röntgen*

 

*Upp till valt maxbelopp.

Ingår
Cellgifts- och strålbehandling*

 

*Upp till valt maxbelopp.

Ingår
LedimplantatIngår
Dolda fel*

 

*Gäller utan karenstid om katten försäkrades före fyra månaders ålder, och besiktigades mellan 11 och 16 veckors ålder.

Ingår
TR (FORL)*

 

*Gäller om katten varit försäkrad sedan före två års ålder. Ersätter upp till 6 000 kronor.

Ingår
Avlivning och kremering*

 

*Ersätter upp till 1 000 kronor.

Ingår
Besök hos FirstvetIngår

Livförsäkring till Ica Kattförsäkring

En livförsäkring ger din katt ett ännu bättre skydd. Den ger dig ersättning om något skulle hända som leder till att katten dör eller måste avlivas. Livförsäkringen gäller utan självrisk fram till det år då katten blir 13 år gammal. Katten behöver vara id-märkt för att du ska kunna teckna livförsäkringen.

Du kan försäkra katten till ett högre belopp om den är registrerad hos Sveriges Kattklubbars Riksförbund, nämligen upp till 10 000 kronor. En oregistrerad katt kan bara försäkras till högst 1 000 kronor.

Från att katten blir 8 år kommer ersättningen att sänkas med 20 procent varje år, men det kan aldrig hamna under 1 000 kronor.

Övriga tilläggsförsäkringar

Utöver livförsäkringen finns det inga fler tilläggsförsäkringar som du kan teckna till Ica Kattförsäkring.

Tillägg till försäkringen

  • Livförsäkring

Villkor för Ica Kattförsäkring

Kattförsäkringen innehåller en del mycket specifika villkor för vissa raser och andra egenskaper hos katten. Därför är det bra om du läser mer i villkoren för Ica Kattförsäkring, så att du vet vad som gäller för just din katt.

Ett villkor som är bra att känna till är fri flytträtt. Det innebär att du kan byta till Icas kattförsäkring även om katten har varit sjuk eller skadad tidigare. Katten behöver vara fullt frisk när du tecknar försäkringen.

Kattens ålder

Du kan försäkra katten från att den är sex veckor gammal. Det finns ingen övre gräns för när du kan teckna försäkring för katten, men du behöver ett veterinärintyg för att försäkra en katt som är äldre än sju år.

Tänk dock på att alla skydd inte ingår om du försäkrar katten senare än vid fyra månaders ålder. För att få ersättning vid behandling av FORL eller tandresorption krävs det att katten var försäkrad innan den fyllde två år.

Tänk på! Ica Kattförsäkring har ingen övre åldersgräns. Men för att hela skyddet ska gälla behöver du teckna försäkringen innan katten fyller fyra månader.

Karenstid

Ica Kattförsäkring har ingen karenstid, och gäller alltså från den dag du tecknar försäkringen.

Däremot finns det vissa undantag. Om katten försäkrades senare än 120 dagars ålder gäller 365 dagars karenstid för dolda fel. Blir din kattförsäkring uppsagd på grund av att du inte har betalat gäller 20 dagars karenstid om du tecknar försäkringen igen.

Självrisker

Den fasta självrisken för Ica Kattförsäkring är antingen 2 000 eller 3 000 kronor. Du väljer själv vilken av dessa självrisker du vill ha. När du har betalat den fasta självrisken behöver du inte betala den igen under resten av självriskperioden, som är 130 dagar.

Det finns även en rörlig självrisk som du betalar vid varje veterinärbesök. Där kan du välja mellan 15 eller 25 procent av kostnaden.

Tänk på! En högre självrisk innebär lägre pris på försäkringen. En lägre självrisk gör att försäkringen blir dyrare.

Skulle katten bli skadad i en brand behöver du dock inte betala någon självrisk.

Då gäller en annan självrisk

Skydd som ingårFast självriskRörlig självrisk
Skador av brand0 kr0 %
 

Vad påverkar priset på Ica Kattförsäkring?

Vilken självrisk du väljer påverkar vad du får betala för försäkringen. Premien beror också på var du bor, vilken ras, ålder och kön som katten har, och även andra faktorer som har med katten att göra. För att veta exakt vilket pris du får på försäkringen behöver du kontakta Ica Försäkring.

Som kund hos Ica kan du få rabatt på din kattförsäkring, precis som när du köper andra saker från Ica-koncernen.

Rabatter du kan få på kattförsäkringen

  • Ica-bonus. Är du kund hos Ica sedan tidigare får du bonus på kattförsäkringen, via deras bankkort eller Ica-kort. Rabatten gäller på hela försäkringskostnaden, och alltså inte bara vid det tillfälle du tecknar försäkringen.

Kontakta Ica Försäkring

Du kan använda mejlformuläret på hemsidan för att ställa frågor om Icas kattförsäkring. Du kan även ringa till Ica Försäkrings kundservice under kontorstid på vardagar. Kundservice kan bland annat ge dig mer precisa prisuppgifter eller hjälpa dig att teckna kattförsäkringen.

För att anmäla en skada finns också ett formulär du kan använda, som du hittar på Ica Försäkrings hemsida. Skadeanmälan går via Svedea, som är den försäkringsgivare som Ica Försäkring samarbetar med. Vill du använda livförsäkringen finns det blanketter att hämta på hemsidan.

Senast granskad: 20 mars, 2023