Bästa bilförsäkringen för leasing – Jämför bilförsäkring för leasingbilen

Här hittar du de förmånligaste försäkringarna för leasingbilar. Vi går även igenom för- och nackdelar med privatleasing, hur bilförsäkringarna i denna kategori fungerar, samt saker som kan vara bra att tänka på.

Försäkring vid leasing av bil

En försäkring för ett leasingfordon fungerar på liknande sätt som när du köper en bil. I de flesta fall tecknar du försäkringen direkt via bilfirman, i samarbete med ett försäkringsbolag. Idag kan du även leasa en elbil eller laddhybrid vilket är mer skonsamt för miljön, samtidigt som det är bränsleeffektivt. 

De flesta återförsäljare har avtal med ett försäkringsbolag som de använder för leasingbilar. Det finns dock möjlighet att teckna en försäkring hos någon av deras konkurrenter, trots att detta inte alltid framgår. Har bilmärket ett avtal med If kan du istället välja Länsförsäkringar, eller vice versa.

Om du vill säkerställa möjligheten behöver du tala med din återförsäljare. Detta ska också ske innan du tecknar ett leasingavtal.

Jämför bilförsäkringar för leasingbilar

Det är inte lika enkelt att jämföra försäkringar för leasingbilar på grund av avtalen mellan återförsäljarna och försäkringsbolagen. Om du har möjlighet att välja försäkringsgivare själv rekommenderar vi dock att du ställer dem mot varandra. I andra fall kan du jämföra själva bilmärket då ett leasingavtal oftast bara löper under 36 månader.

Genom att granska villkoren och förmånerna hittar du alltid den bästa försäkringen för dig. Det finns dessutom en del skillnader, specifikt när det gäller märkesförsäkringar för de vanligaste bilmodellerna. Här ingår exempelvis rabatter på premien, eller andra fördelar som lägre självrisker och fasta månadskostnader.

Tänk på att en rabatt inte per automatik betyder att en märkesförsäkring är bättre. Här ser du några förmåner som kan ingå vid privatleasing, beroende på vilket bilmärke du väljer: 

 • Volvo: 10 % rabatt på din bilförsäkring via Volvia.
 • Volkswagen: Upp till 20 % lägre premie hos If, inklusive fri lånebil.
 • Audi: 20 % lägre premie hos If vid privatleasing, samt ingen självrisk vid stöld när originallarmet är aktiverat.
 • BMW: 25 % rabatt på premien hos Trygg Hansa det första året.

Bilmärken som tillhandahåller leasing med försäkring

Väldigt många biltillverkare erbjuder en försäkring i samband med leasingavtalet. I nedanstående lista ser du några av dem: 

 • Volkswagen
 • Audi
 • Kia
 • Renault
 • Toyota
 • Seat
 • Peugeot

Fördelar och nackdelar med leasingbil

Ett leasingavtal innebär att du som kund brukar bilen som ägs av bilhandlaren eller finansbolaget. Du tecknar också ett avtal som gäller i ett visst antal månader, istället för att finansiera ett bilköp. Som med allt annat finns det både plus och minus att ta hänsyn till: 

Fördelar

 • Du får köra en ny bil under en tidsbestämd period
 • Du behöver inte finansiera ett helt bilköp
 • Det blir enklare att räkna ut exakta månadskostnader
 • Många bilmärken erbjuder försäkring i samband med leasingavtalet

Nackdelar

 • Du kan inte alltid teckna en egen försäkring på en leasingbil
 • Det är dyrare att leasa en bil än att köpa den
 • Mindre skador och missad service kan resultera i dyra merkostnader

Checklista innan du skriver på ett leasingavtal

När det är dags att leasa en bil finns det några viktiga saker att gå igenom. En av dessa är vem som får använda bilen, samt om den får köras utomlands. Det är nämligen ingen självklarhet och något som du bör kontrollera i förhand. 

Vi rekommenderar också att du granskar villkoren som behandlar skador, hyresperiod, service, uppsägning och återlämning av fordonet. 

Vad ingår i leasingavtalet?

Alla avtal är olika och det är alltid klokt att syna dem noga. Det hör till vanligheterna att leasingavtalet meddelar exakt hur många mil som får köras per år, men också vad du behöver betala om du överstiger denna mängd. 

I vissa fall kan du inte själv välja nivån av försäkring när du leasar en bil. Detta är extra viktigt om du vill få ett mer omfattande skydd, eller om du inte vill betala mer än nödvändigt.

Extra bilförsäkring som komplement

En del bilmärken erbjuder tilläggsförsäkringar för sina leasingförsäkringar. Dessa kan handla om diverse trygghetspaket som bidrar med hyrbil, försäkring för skador i kupén, eller självriskeliminering gällande vagnskador. Ibland kännetecknas de av namn som Plus eller Extra, men även Stor Bilextra.

Om du behöver ett tillägg som inte ingår som standard är det en bra idé att se över möjligheterna för dessa. För nya bilar ingår dock alltid en treårig vagnskadegaranti, oavsett om det är ett bilköp eller leasing.

Några kompletterande försäkringar som kan tecknas är:

 • Drulle eller allrisk
 • Djurkollision
 • Olycksfall
 • Privat sjukvårdsförsäkring

Vad ingår inte i månadskostnaden?

Vi vill understryka att en försäkring inte ingår i din månadskostnad för leasingbilen. Den betalas separat, precis som din skatt eller andra avgifter. En trafikförsäkring är dock obligatorisk att teckna, samt att de flesta bilfirmor föreslår en halvförsäkring då vagnskadegaranti ingår de tre första åren.

Vilka försäkringsbolag erbjuder inte försäkring för leasingbilar?

Även om de flesta försäkringsgivare har avtal med återförsäljare är det inte alla som har skapat sådana. Ett välkänt undantag är Folksam som inte riktar in sig på detta segment, trots att de har specifika villkor för leasingbilar i sina bilförsäkringar.

Vilka försäkringsbolag har bäst villkor för en leasingbil?

Denna fråga är individuell beroende på vad du värdesätter mest. Vill du pressa ned din premie på din leasing försäkring? Eller är målet att teckna så många tilläggsförsäkringar som möjligt? Alla dessa frågor spelar roll i slutändan.

Tänk över noga vilken försäkring som har mest fördelaktiga villkor när du ska leasa, innan du bestämmer dig för ditt slutgiltiga val.

Vanliga frågor och svar

Ingår försäkring vid leasing?

Ja, i de allra flesta fall. Du kan även komplettera den med tilläggsförsäkringar för att anpassa försäkringen utifrån dina behov. Ibland kan du dessutom välja en försäkringsgivare på egen hand, detta är dock väldigt sällsynt.

Vilken försäkring ska man ha på leasingbil?

Vi rekommenderar att du har minst en halvförsäkring. Detta motiverar vi med vagnskadegarantin som ingår i nya bilar de tre första åren.

Vem försäkrar en leasingbil?

Försäkringen är personlig och utfärdas på ditt namn. Försäkringsgivaren står för skadehanteringen medan bilfirman eller leasingbolaget tillhandahåller leasingavtalet.

Vad kostar en försäkring för en leasingbil?

Priset är ungefär på samma nivå som om du köper bilen. Däremot brukar bilhandlaren tillhandahålla en märkesförsäkring som inte är den billigaste på marknaden. Räkna med att du behöver betala en lika hög premie som en helförsäkrad bil när du ska leasa bil.

Senast granskad: 6 juli, 2023