I varje bilförsäkring finns en självrisk för olika skadehändelser. Detta är delen som du själv måste bekosta, om du hamnar i en olycka – eller om ditt fordon skadas på annat vis.
Några av de vanligaste händelserna är bilolyckor, brand, glasskador och maskinskador. Du kan även råka tanka fel bränsle i bilen, eller bli drabbad av en vagnskada.
För att tydliggöra de olika situationerna och deras självrisker kan du ta en titt nedan:
Notera att vissa delmoment endast ingår i trafik-, -halv, eller helförsäkringen. Du får ingen ersättning för brand, glas och maskinskador om du enbart har en trafikförsäkring, samt att feltankning och vagnskador brukar kräva en helförsäkring.
Behöver du veta nivåerna av självrisk kan du läsa ditt försäkringsbrev. Denna hittas på försäkringsbolagets hemsida eller ”Mina Sidor”, alternativt i brevet som skickades till din e-post eller hemadress.
För att legitimera dig hos försäkringsbolaget krävs att du har ett BankID. Layouten skiljer sig även en aning beroende på om du loggar in hos Trygg Hansa, Länsförsäkringar, Folksam eller If.
I de flesta fall behöver ingen part betala en självrisk vid en krock, förutom om föraren är yngre än 25 år, saknar körkort, varit grovt vårdslös, eller rattfull. I dessa fall tas en självrisk på 1 000 kr ut av de flesta försäkringsgivare.
Skadorna ersätts i normalfallet av trafikförsäkringen, antingen från din eller den andre förarens försäkringsbolag. Rent juridiskt är det den som vållar skadan som blir ersättningsskyldig.
När din bil har lagats på en verkstad är det du som betalar självrisken direkt till dem. De skickar sedan fakturan för arbetet till ditt försäkringsbolag på resterande belopp.
Dessa regler gäller för privatpersoner. Gällande företag handlar det istället om att bokföra självrisk, exempelvis för leasing eller yrkesfordon.
När du tecknar en bilförsäkring kan du bli erbjuden självriskreducering. Då betalar du en lägre summa på självrisken när en sådan väl krävs, så länge du bekostar en löpande avgift som gengäld.
De vanligaste modellerna fungerar genom att självrisken minskar allt eftersom tiden går utan skador, men det kan även handla om att du endast behöver betala en lägre självrisk vid viltolyckor.
Du kan även få en lägre självrisk genom att teckna ett mer omfattande försäkringspaket. Folksam benämner sin för ”Bilförsäkring Stor”, men det finns även andra exempel.
Du kan även teckna en självriskeliminering vilket innebär att du slipper betala självrisk. I Sverige finns en del företag som erbjuder denna tjänst till en kostnad, tänk bara på att det kan bli dyrt i längden då de tillämpar månatliga avgifter.
Detta delmoment kallas ofta för en tilläggsförsäkring då det utgår utöver den vanliga bilförsäkringen, men den kan även ingå i privatleasing av Audi, BMW, Volvo eller Tesla. Då kan du exempelvis slippa självrisken för djurkollisioner.
Alla försäkringsbolag är olika och försöker konkurrera med varandra om kunderna. Här nedan ser du några exempel på hur de kan skilja sig kring självriskerna:
Om någon kör på din parkerade bil och smiter från platsen är det Trafikförsäkringsföreningen som betalar skadorna. Här kan TFF gå in och ersätta delen av skadekostnaden som överstiger 5 procent av skadeårets prisbasbelopp.
Denna summa blir också självrisken som du betalar till verkstaden som reparerar bilen. Tänk bara på att skadan måste godkännas enligt ett antal olika kriterier. Dina egna uppgifter räcker alltså inte för att ersättning ska betalas ut.
Vanligt förekommande belopp är mellan 750 och 2 000 kr för respektive skadetyp.
Om du hamnar i en bilolycka krävs du sällan på en självrisk. Detta beror på att trafikförsäkringen ersätter skadorna om du kört på annan bil.
Det är delen av skadekostnaden som du bekostar själv. Hur mycket du måste betala beror på vad som har hänt och vilken skada det handlar om. Självrisk när man blir påkörd är kostnadsfritt eftersom försäkringsbolagen ersätter personskador.
Försäkringsbolagen vill att du ska vara försiktig med det du försäkrat. Självrisken skapades för att skapa ett slags incitament för aktsamhet i trafiken, men även andra situationer där ett fordon kan hamna i.
Letar du bilförsäkring? Jämför och hitta bästa alternativet här.
Jämför Bilförsäkring