Jämför bilförsäkring för ungdomar (under 25 år) 2023

Försäkringsbolagen har dessvärre inga specifika bilförsäkringar för ungdomar. Det finns däremot alternativ som är bättre lämpade för yngre förare, något vi kommer ta en närmare titt på. 

Jämför bilförsäkringar för ungdomar

Vill du hitta den bästa bilförsäkringen för unga kan du utforska försäkringsgivare som erbjuder lägre självrisker, samlingsrabatter, samt en billig trafikförsäkring. Några av förmånerna passar också väl för dig som är ovan, eller om du precis har tagit körkort.

För att hitta den bäst lämpade försäkringen rekommenderar vi att du jämför bolagen. En del egenskaper kan vara extra värdefulla för dig som är under 24 eller 25 år, men du kan också hitta unika fördelar genom att ställa försäkringarna mot varandra.

Viktigt att tänka på när du jämför ungdomsförsäkringar för bil

Fördelaktiga villkor

Villkor som gör bilförsäkringar mer förmånliga finns det gott om. För studenter kan det bland annat handla om avsaknaden av förhöjd självrisk, eller billigast möjliga lagning av vindruta. 

Några fördelar som kan vara bra för yngre förare: 

 • Ingen förhöjd självrisk. Många försäkringsbolag tillämpar en högre självrisk än vanligt för yngre förare, enbart för att de löper högre risk att hamna i olyckor med bilen. Som tur är finns det bilförsäkringar som har valt att skippa detta krav, exempelvis ICA Försäkring, Hedvig och Evoli.
 • Gratis lagning av rutor. Ibland kan du få en ruta ersatt utan kostnad vilket kan lämpa sig väl för unga trafikanter. 
 • Ingen bindningstid. En bilförsäkring löper oftast på i 24 månader, men i vissa fall kan du hitta bolag som låter dig byta eller säga upp försäkringen utan bindningstid.
 • Feltankningsskydd. Det är inte ovanligt att en oerfaren förare kan råka tanka fel bränsle i sitt fordon. Några försäkringsbolag inkluderar detta skydd som standard vilket kan vara bra att ha i början.

Pris

Som ordspråket lyder så är billigast inte alltid bäst. Ungdomar och studenter väljer däremot ofta en försäkring som kostar mindre för att dra ned på månatliga utgifter. Här kan ett tips vara att teckna en trafikförsäkring till den första bilen, särskilt om det är en äldre och begagnad modell.

Försäkringsnivå

En halvförsäkring täcker mot fler skador och situationer än en trafikförsäkring. Det rör sig  inte heller om enorma skillnader i pris vilket gör detta till ett populärt alternativ. Som ungdom kan det till och med vara bättre med lite högre försäkringsnivå om det gäller en nyare bil.

Bilförsäkringar som är bra i vissa avseenden men inte alla

När du granskar försäkringarna bör du ta hänsyn till alla faktorer som spelar in i sammanhanget. Du kan exempelvis få ett lågt pris trots att du är ung, men samtidigt behöva betala en dyrare självrisk om bilen råkar ut för en skada.

Rabatter

Det hör till vanligheterna att du får rabatt när du tecknar fler försäkringar hos samma bolag. Den procentuella mängden skiljer sig dock en hel del. Jämför därmed noga om det kan vara värt att satsa på några av de stora namnen som Folksam, Svedea, Länsförsäkringar eller If. 

Dessa bolag har ekonomiska förutsättningarna som krävs för att erbjuda samlingsrabatter, eller unika förmåner.

Vad kostar en bilförsäkring för unga förare?

Alla priser beräknas fram individuellt och med hjälp av flera olika faktorer. Vi kan däremot bjuda på några typexempel kring spannet, förvänta dig alltså nedanstående priser som standard – även om det självklart kan variera utifrån rabatter, bilmodeller och dylikt.

Hur stor är självrisken när det gäller de som är under 25 år?

En egenskap som är väldigt vanligt i svenska bilförsäkringar är högre självrisk för unga. Du har säkert hört talas om att det inte är bra att låna ut bil till någon under 25, mycket tack vare att du kan bli utan ersättning – eller få den reducerad.

Villkoren skiljer sig från bolag till bolag, men i regel är det säkra kortet att endast överlåta bilen till personer som är över 25 år. Alla bilförsäkringar har även undantagsregler i det finstilta, så det kan vara en god idé att syna dessa innan tecknandet.

Den bästa ungdomsförsäkringen tillåter även unga bilförare att använda fordonet, trots att den står på någon annan. Dessa fall brukar dock begränsa sig till personer i samma familj.

Här ser du självriskerna som gäller för några av de största försäkringsbolagen: 

 • Folksam: Om föraren är under 24 år gäller en fördubblad självrisk på 2 000 kr.
 • If: Om föraren är under 25 år är självrisken 1 000 kr.
 • ICA Försäkring: 1 000 kr oavsett ålder på föraren.

Tips kring bilmodeller som är billigare att försäkra

Unga bilförare är ofta ute efter att pressa ned premien på bilförsäkringen. I nedanstående lista hittar du ett antal bilmodeller som är billigare än genomsnittet:

 • Volvo 240 & Volvo 745
 • Skoda Felicia
 • Hyundai Atos
 • Volkswagen Golf & Polo
 • Opel Corsa
 • Suzuki Swift

Att tänka på: Din premie blir ofta billigare när du väljer en bil med låg vikt och liten motorvolym. Det underlättar också om din bostadsort är placerad utanför storstäderna, framförallt då ärenden om skadegörelse är färre. Andra faktorer som påverkar är om bilen står i ett garage eller inte, samt hur långt du ämnar att köra årligen.

Vanliga frågor om bilförsäkring

Vad händer om någon under 25 kör bilen?

En yngre förare innebär en högre risk när ett försäkringsbolag bedömer premien. Detta resulterar ofta i en förhöjd självrisk, men uppgiften om förarens ålder måste även anges vid tecknandet. Annars kan man råka ut för nedsatt ersättning vid ett försäkringsärende.

Varför är bilförsäkring dyrare för unga?

När en försäkringsgivare räknar ut en premie använder de sig av statistik. Siffrorna talar för fler skadeärenden när det gäller unga vilket i sin tur resulterar i ett dyrare pris.

Vilken ålder blir det billigare att försäkra bilen?

När du fyller 25 år kostar din bilförsäkring mindre än tidigare. Tänk på att även andra saker kan påverka priset, bland annat bostadsort och vilken bil du kör.

Kan man försäkra en bil som man inte äger?

Nej, ägaren till bilen måste vara samma person som står på försäkringen.

Senast granskad: 20 mars, 2023